1+1=27 (FIQH IMAM MAKMUM)

By: BASRI IBRAHIM AL-AZHARIMaterial type: TextTextPublication details: Selangor PTS Publishing House 2022Description: 464 pages 15.2cm x 2.0cm x 22.6cmISBN: 9789674817671Subject(s): Religious Life -- Islam | Conduct of life. -- IslamSummary: 1+1=27. Ajaibnya matematik dalam solat berjemaah. Apabila 1+1 bukannya menjadi 2, sebaliknya 27 kali ganda pahala terhasil. Seorang individu hanya memerlukan seorang sahaja makmum ataupun imam untuk mewujudkan solat berjemaah dan mendapat pahala jauh berganda berbanding solat bersendirian. Buku ini bukan sekadar membicara berkenaan fiqh solat, iaitu fiqh solat berjemaah, fiqh imam, dan fiqh makmum. Ia juga menjawab persoalan dan isu-isu yang menjadi tanda tanya masyarakat mengenai solat berjemaah menurut ulama empat mazhab dengan huraian yang mudah difahami. Antara perkara yang dibincangkan dalam buku ini: 1. Apa hukum wanita menunaikan solat bersebelahan dengan suami di Masjidil Haram? 2. Sahkah solat apabila saf wanita mendahului sesetengah saf lelaki dalam masjid? 3. Bagaimana pula dengan situasi wabak yang mengehadkan 40 jemaah sahaja untuk solat Jumaat? 4. Bagaimanakah pasangan suami isteri yang sedang terlantar sakit menunaikan solat secara berjemaah? 5. Apakah penjelasan sebenar mengenai solat berjemaah dengan kadar jarak 1 meter? 6. Bolehkah pondan menyertai solat jemaah?
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current library Collection Call number Status Date due Barcode
Book Perpustakaan Kementerian Perpaduan Malaysia
Non- Fiction Rack - Religion
Non-fiction 297.382 BAS 2022 (Browse shelf (Opens below)) Available KPN23030058
Book Perpustakaan Kementerian Perpaduan Malaysia
Non- Fiction Rack - Religion
Non-fiction 297.382 BAS 2022 (Browse shelf (Opens below)) Available KPN23030059

1+1=27. Ajaibnya matematik dalam solat berjemaah. Apabila 1+1 bukannya menjadi 2, sebaliknya 27 kali ganda pahala terhasil.

Seorang individu hanya memerlukan seorang sahaja makmum ataupun imam untuk mewujudkan solat berjemaah dan mendapat pahala jauh berganda berbanding solat bersendirian.

Buku ini bukan sekadar membicara berkenaan fiqh solat, iaitu fiqh solat berjemaah, fiqh imam, dan fiqh makmum. Ia juga menjawab persoalan dan isu-isu yang menjadi tanda tanya masyarakat mengenai solat berjemaah menurut ulama empat mazhab dengan huraian yang mudah difahami.

Antara perkara yang dibincangkan dalam buku ini:

1. Apa hukum wanita menunaikan solat bersebelahan dengan suami di Masjidil Haram?

2. Sahkah solat apabila saf wanita mendahului sesetengah saf lelaki dalam masjid?

3. Bagaimana pula dengan situasi wabak yang mengehadkan 40 jemaah sahaja untuk solat Jumaat?

4. Bagaimanakah pasangan suami isteri yang sedang terlantar sakit menunaikan solat secara berjemaah?

5. Apakah penjelasan sebenar mengenai solat berjemaah dengan kadar jarak 1 meter?

6. Bolehkah pondan menyertai solat jemaah?

There are no comments on this title.

to post a comment.