Para Penyokong Muhammad: Generasi Pejuang Dan Intelektual

By: Zhaenal FananiMaterial type: TextTextPublication details: Selangor PTS Publishing House 2022Description: 324 pagesISBN: 9789674818487Subject(s): Islam | Religious Life -- IslamSummary: Bukti kita menyayangi Nabi bukan sahaja dengan mengetahui sosok individu Nabi itu sendiri. Namun, dengan mengetahui dan memahami secara meluas mengenai lingkungan sosial Nabi yang dididik dengan tarbiyah yang hebat sehingga menjadi pendamping, penguat dan pejuang setia Nabi hingga akhir hayat. Mereka merupakan individu berpengaruh dalam kehidupan kerana mempunyai akses langsung daripada insan teragung di muka bumi iaitu Rasulullah SAW. Buku Para Penyokong Muhammad: Generasi Pejuang dan Intelektual memberikan perincian kehidupan para penyokong setia Nabi Muhammad SAW. Mereka merupakan manusia yang kewujudannya dianggap sebagai generasi emas yang perlu kita contohi untuk membentuk generasi kini. Buku ini amat sesuai dijadikan bahan bacaan penting masyarakat untuk mengetahui secara lebih mendalam mengenai kehidupan para sahabat bermula daripada susur galur keluarga, pengislaman, gaya hidup, sumbangan, dan kematian. Selain itu, ia merungkai tarbiyah yang Nabi gunakan terhadap para sahabat untuk dijadikan pedoman kini. Antara sahabat yang dibincangkan dalam buku ini : Abdullah Bin Mas’ud (Pembangun Jaringan Intelektual Islam). Mus’ab Bin Umair (Duta Intelektual). Amr Bin Al-As (Penakluk Mesir). Abu Zar Al-Ghifari (Revolus Anti Kemewahan). Huzaifah Bin Al-Yaman (Ejen Risikan Nabi).
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current library Collection Call number Status Date due Barcode
Book Perpustakaan Kementerian Perpaduan Malaysia
Non- Fiction Rack - Religion
Non-fiction 297.2 ZHA 2022 (Browse shelf (Opens below)) Available KPN23030075
Book Perpustakaan Kementerian Perpaduan Malaysia
Non- Fiction Rack - Religion
Non-fiction 297.2 ZHA 2022 (Browse shelf (Opens below)) Available KPN23030076

Bukti kita menyayangi Nabi bukan sahaja dengan mengetahui sosok individu Nabi itu sendiri. Namun, dengan mengetahui dan memahami secara meluas mengenai lingkungan sosial Nabi yang dididik dengan tarbiyah yang hebat sehingga menjadi pendamping, penguat dan pejuang setia Nabi hingga akhir hayat. Mereka merupakan individu berpengaruh dalam kehidupan kerana mempunyai akses langsung daripada insan teragung di muka bumi iaitu Rasulullah SAW.

Buku Para Penyokong Muhammad: Generasi Pejuang dan Intelektual memberikan perincian kehidupan para penyokong setia Nabi Muhammad SAW. Mereka merupakan manusia yang kewujudannya dianggap sebagai generasi emas yang perlu kita contohi untuk membentuk generasi kini.

Buku ini amat sesuai dijadikan bahan bacaan penting masyarakat untuk mengetahui secara lebih mendalam mengenai kehidupan para sahabat bermula daripada susur galur keluarga, pengislaman, gaya hidup, sumbangan, dan kematian. Selain itu, ia merungkai tarbiyah yang Nabi gunakan terhadap para sahabat untuk dijadikan pedoman kini.

Antara sahabat yang dibincangkan dalam buku ini :

Abdullah Bin Mas’ud (Pembangun Jaringan Intelektual Islam).
Mus’ab Bin Umair (Duta Intelektual).
Amr Bin Al-As (Penakluk Mesir).
Abu Zar Al-Ghifari (Revolus Anti Kemewahan).
Huzaifah Bin Al-Yaman (Ejen Risikan Nabi).

There are no comments on this title.

to post a comment.